Spotkanie w Płocku


W dniach 3-6 grudnia 2023 gościliśmy nauczycieli i dyrektorów szkół 5 partnerskich: z Grecji, Turcji, Rumunii, Portugalii i Chorwacji, którzy przyjechali do Polski na Międzynarodowe Spotkanie Projektowe (TPM) w ramach projektu partnerskiego pt.: Act eco-locally to change into eco-globally („Działaj eko-lokalnie, aby zmienić się w eko-globalnie”).
Celem projektu jest podniesienie świadomości obywatelstwa europejskiego i podejścia ekologicznego wśród uczestników projektu, rozwój kompetencji kluczowych, wymiana podejść ekologicznych i wdrożenie dobrych praktyk ekologicznych w 6 szkołach partnerskich oraz podniesienie kompetencji cyfrowych, interpersonalnych i zawodowych przez członków zespołów projektowych z 6 szkół partnerskich.
Agnieszka Stańczyk-Jabłońska jako koordynator całego projektu zorganizowała pierwsze spotkanie projektowe w celu omówienia szczegółów realizacji projektu. Przez dwa dni robocze w szkole nauczycielki języka angielskiego Agnieszka Stańczyk-Jabłońska i Agata Gazda wraz z 15 uczestnikami z 5 krajów omawiały terminy kolejnych spotkań projektowych, zadania i rezultaty projektu oraz realizację projektu na platformie eTwinning. Efektem wspólnych prac było przygotowanie planu upowszechniania, planu monitorowania i planu ewaluacji. Opracowane zostały arkusze monitorowania oraz kwestionariusze i arkusze ewaluacyjne oraz zadania na następne spotkanie, które odbędzie się w marcu w Grecji, gdzie podczas warsztatów ekologicznych nasi nauczyciele i uczniowie zwiększą swoją wiedzą na temat śladu ekologicznego.
W trakcie pobytu w Płocku goście zwiedzili szkołę, warsztaty szkole oraz obiekty sportowe, poznali bogatą historię Płocka i system edukacji w Polsce. Mieli niepowtarzalną okazję podziwiać Płock zimą podczas mroźnego słonecznego dnia oraz nocą, gdyż oprowadziła ich po Starym Mieście Agata Gazda opowiadając o zabytkach Płocka. Nasi gości zrobili mnóstwo zdjęć pięknych dekoracji świątecznych oraz oświetlenia nocą.
Organizacją cateringu podczas pracy w szkole oraz wyborem lokali na wspólne kolacje zajęła Małgorzata Szczepańska, która dobierając miejsca i menu zadbała o kulinarne gusta naszych zagranicznych gości, w tym o wegetariankę. Wybrane potrawy bardzo smakowały. Pobyt był niezapomniany, bo odbywał się w atmosferze zimy oraz świąt.
Następnym działaniem w ramach projektu będzie przygotowywanie ozdób choinkowych oraz modeli chemicznych z materiałów odpadowych.

« z 2 »
Skip to content