5 maja 2018r. swoją dwutygodniową praktykę zawodową w Schkeuditz koło Lipska rozpoczęła następna, ale i ostatnia  grupa uczniów  Zespołu Szkół Technicznych - uczniowie klasy III ti (informatycy). Za całokształt pobytu beneficjentów oraz organizację ich praktyk odpowiedzialna była - tak jak przy pozostałych  grupach - firma Vitalis pełniąca w projekcie rolę organizacji przyjmującej.

Późnym popołudniem, po długiej i męczącej podróży  dojechaliśmy wreszcie do małego miasteczka Schkeuditz koło Lipsku, gdzie zostaliśmy przywitani przez przedstawicieli firmy Vitalis i zakwaterowani w pokojach. Następnego poranka zaznajomiliśmy się z miejscem naszego pobytu na najbliższe 2 tygodnie. Pani Małgorzata Worona, przedstawicielka firmy Vitalis, przedstawiła nam w skrócie zaplanowany program stażu na nasz dwutygodniowy pobyt w Niemczech, zapoznała nas z zasadami obowiązującymi w miejscu naszego zakwaterowania, przekazała nam istotne informacje na temat okolicy i  środków transportu, zaopatrzyła wszystkich w mapy oraz przedstawiła możliwości spędzania czasu wolnego w okolicy.

Wizytę w Niemczech rozpoczęliśmy wycieczką do Lipska, aby poznać najciekawsze zabytki miasta: Piwnicę Auerbacha, kościół św. Mikołaja, Stary Ratusz, Nowy Ratusz, Plac Augusta, Operę, Teatr Nowy. Byliśmy także z wizytą w fabryce BMW w Lipsku. Fabrykę przedstawiono nam za pomocą filmów video, prezentacji multimedialnych, dzięki czemu w bardzo obszerny i interesujący sposób uzyskaliśmy informacje na temat produkcji samochodów osobowych marki BMW.

Dalsze zwiedzanie kraju naszych zachodnich sąsiadów kontynuowaliśmy w Dreźnie. Wraz z  panią przewodnik, obejrzeliśmy Stare Miasto, odbudowany w 2004 kościół Frauenkirche, jedyną w mieście katedrę katolicką Hofkirche, w której znajduje się urna z sercem Augusta II Mocnego oraz Zwinger, kompleks muzealny z obrazami dawnych mistrzów tak jak Tycjan, Rubens czy Rembrandt oraz zbiory porcelany, w których znajduje się zarówno chińska porcelana z XV wieku, jak i znane w całych Niemczech wyroby porcelanowe z Miśni, podziwialiśmy także operę Sempera (Semperoper) i wiele innych zabytków.

Na dwa dni zwiedzania wybraliśmy się także do Berlina. Podczas tych niezapomnianych dwóch dni zwiedziliśmy pod opieką przewodnika najważniejsze zabytki stolicy Niemiec oraz zobaczyli najciekawsze jej miejsca. Widzieliśmy słynny Plac Poczdamski, gdzie znajdują się pozostałości muru berlińskiego, następnie Reichstag czyli budynek Parlamentu i siedzibę Kanclerza Niemiec. Kolejnym, można powiedzieć, najważniejszym punktem zwiedzania była Brama Brandenburska – symbol miasta i symbol Zjednoczenia Niemiec oraz słynny pomnik Holokaustu. We wschodniej części Berlina zwiedziliśmy kościół cesarza Wilhelma, który został zbudowany w roku 1895 ku jego czci i zniszczony podczas wojny w 1943 r, przez lata był pomnikiem. Zwiedziliśmy także Niemieckie Muzeum Techniki w Berlinie, gdzie znajduje się ogromna wystawa starych i nowych technologii. Obok wystawy jest  centrum interaktywne, gdzie znajduje się ok 250 stanowisk eksperymentalnych, które zachęcają zwiedzających do samodzielnego eksperymentowania z techniką i przyrodą. Widzieliśmy również Friedrichstrasse i Kurfurstendamm - najsłynniejsze ulice handlowe w Berlinie, przepiękną malowniczą ulicę „Unter den Linden” z licznymi historycznymi budynkami oraz jedno ze znanych przejść granicznych między wschodnim a zachodnim Berlinem w latach podziału miasta 1945-1990 – Checkpoint Charlie. Po tym zwiedziliśmy jeszcze Katedrę Berlińską i słynny Alexanderplatz z wieżą telewizyjną. Kulminacyjnym punktem wycieczki było Muzeum Figur Woskowych Madame Tussauds, leżące w samym centrum Berlina – na historycznej alei Unter den Linden. Zwiedzając muzeum, natrafiliśmy na najbardziej znanych aktorów, muzyków i sportowców, dziennikarzy, prezenterów telewizyjnych i polityków. Mówiąc w skrócie – najbardziej wpływowe i popularne osobistości świata, również z przeszłości. Ciekawostką są postaci z filmów, nawet tych wymagających sporych umiejętności charakteryzatorskich, jak Gwiezdne Wojny czy Warcraft.

Oczywiście my nie tylko zwiedzaliśmy. Naszym głównym celem były praktyki i związane z nimi zajęcia. W Centrum Kształcenia Praktycznego w Lipsku odpowiedzialny za przebieg praktyk instruktor - pan Martin zapoznał nas z przepisami bhp, systemem szkolnictwa zawodowego w zakresie informatyki w Niemczech oraz przedstawił plan realizacji stażu na najbliższe 2 tygodnie. Zapowiadało się bardzo ciekawie…

Dni upływały w podobny sposób: wcześnie rano śniadanie, potem Centrum Kształcenia Praktycznego. Na wstępie zostaliśmy przeszkoleni w zakresie sieci komputerowych. Omówiliśmy podobieństwa i różnice między siecią lokalną, bezprzewodową wifi a radiową. Pracowaliśmy w systemie operacyjnym Windows i Mac-OS, konfigurowaliśmy protokoły sieciowe IPv4 i IPv6, montowaliśmy sieć komputerową na ściance montażowej, instalowaliśmy sieć lokalną, tworzyliśmy strony internetowe w języku HTML i CSS i JavaScript, zamieszczaliśmy filmy video i zdjęcia i tabele na stronach internetowych, tworzyliśmy sieci lokalne, modernizowaliśmy stanowiska pracy dla informatyka, diagnozowaliśmy połączenia sieciowe i przesyłaliśmy dane poprzez system Share i Peer-to-Peer.

Po całodziennej pracy mieliśmy czas na przyjemności. Popołudnia i wieczory upływały nam w bardzo miłej atmosferze. W związku z tym, że w tym samym czasie firma Vitalis gościła u siebie również inne grupy nie tylko z Polski, mieliśmy okazję wykazać się swoim „komunikatywnym” niemieckim i angielskim, co niekiedy sprowadzało się do bardzo śmiesznych i dwuznacznych sytuacji. No cóż, cele projektu również pod tym względem zostały osiągnięte, przekonaliśmy się, że w szkole nie tracimy czasu na naukę języków obcych, że w dzisiejszych czasach świat jest dla wszystkich otwarty, a języki obce to podstawa. Na terenie ośrodka mogliśmy grać w ping-ponga, bilard, piłkę nożną. Wdrapaliśmy się również na słynny pomnik Bitwy Narodów, mieszczący się pod Lipskiem, upamiętniający największą bitwę okresu napoleońskiego, która miała miejsce w 1813 r pod Lipskiem, gdzie zginęło ponad 120.000 żołnierzy. Jest to najwyższa budowla pomnikowa Europy.

19 maja otrzymaliśmy certyfikaty i dokumenty potwierdzające odbycie praktyk zawodowych. Było to dla nas cenne i ciekawe doświadczenie.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

a)      dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;

b)      tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;

c)       utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;

d)      ….

f)       ….