W dniach od 7 kwietnia do 21 kwietnia 2018r. 14 uczniów w zawodzie - technik mechatronik, wyjechało  na praktyki zagraniczne do Schkeuditz w Niemczech w ramach programu ERASMUS +.

Szkolenie odbywaliśmy na terenie ośrodka firmy Vitalis, pracując pod okiem niemieckich instruktorów zawodu. Naszym opiekunem w pierwszym tygodniu praktyk była pani Marta Marek – Głowacka, a w drugim tygodniu – pani Joanna Szatkowska. Obie panie uczą  języka niemieckiego.

Po przyjeździe zostaliśmy serdecznie powitani przez zespół Vitalisa, w osobie pani Małgorzaty Worony. Pani Małgosia przedstawiła nam w skrócie zaplanowany program stażu na dwutygodniowy pobyt w Niemczech, zapoznała nas z zasadami obowiązującymi w miejscu  zakwaterowania, przekazała istotne informacje na temat okolicy i  środków transportu, zaopatrzyła wszystkich w mapy oraz przedstawiła możliwości spędzania czasu wolnego w okolicy. Następnego dnia wszyscy udaliśmy się do centrum Lipska, największego miasta Saksonii, które nazywane jest miastem muzyki ze względu na jego związek z tak wybitnymi kompozytorami, jak Bach, Mendelssohn czy Schumann.  Trasę zwiedzania zaczęliśmy od Dworca Głównego, który poprzez swoją nietypową architekturę i atmosferę oferuje  klientom możliwości robienia zakupów w trzypoziomowym centrum handlowym.  Widzieliśmy również takie zabytki miasta jak: Piwnicę Auerbacha, kościół św. Mikołaja, Stary Ratusz, Nowy Ratusz, Plac Augusta, Operę, Teatr Nowy.

Byliśmy również w fabryce BMW  - firmie nowoczesnej, z niespotykanymi rozwiązaniami technologicznymi. Mogliśmy dokładnie przyjrzeć się całej linii produkcyjnej: od składania karoserii poprzez lakierowanie, montaż podzespołów - aż po testowanie pojazdów słynnej marki.  Powstaje tu co ósmy samochód bawarskiej marki.

Po zwiedzaniu Lipska, nasz program kulturalny kontynuowaliśmy w  Dreźnie,  zwanym miastem baroku ze względu na wiele znajdujących słynnych zabytków z tego okresu. Widzieliśmy m.in. Stare Miasto, odbudowany w 2004 kościół Frauenkirche, jedyną w mieście katedrę katolicką Hofkirche, w której znajduje się urna z sercem Augusta II Mocnego, Zwinger, w którym można zwiedzić galerię z obrazami dawnych mistrzów tak jak Tycjan, Rubens czy Rembrandt oraz zbiory porcelany, w których znajduje się zarówno chińska porcelana z XV wieku, jak i znane w całych Niemczech wyroby porcelanowe z Miśni.

Wybraliśmy się również do Berlina. Stolica Niemiec urzekła nas różnorodnością atrakcji bogatego życia kulturalnego. Zwiedziliśmy słynny Plac Poczdamski, gdzie znajdują się pozostałości muru berlińskiego, następnie Reichstag czyli budynek Parlamentu i siedzibę Kanclerza Niemiec. Kolejnym punktem zwiedzania była Brama Brandenburska – symbol miasta i symbol Zjednoczenia Niemiec oraz słynny pomnik Holokaustu. We wschodniej części Berlina zwiedziliśmy kościół cesarza Wilhelma, który został zbudowany w roku 1895 ku jego czci, a także  Niemieckie Muzeum Techniki w Berlinie, gdzie znajduje się ogromna wystawa starych i nowych technologii. Obok wystawy znajduje się centrum interaktywne, gdzie znajduje się ok 250 stanowisk eksperymentalnych, które zachęcają zwiedzających do samodzielnego eksperymentowania z techniką i przyrodą. Nam szczególnie do gustu przypadła wizyta w barwnym świecie nauki Spectrum w Deutsches Technikmuseum, gdzie samodzielnie mogliśmy eksplorować zjawiska nauki. Widzieliśmy także Friedrichstrasse i Kurfurstendamm - najsłynniejsze ulice handlowe w Berlinie, przepiękną malowniczą ulicę „Unter den Linden” z licznymi historycznymi budynkami oraz jedno ze znanych przejść granicznych między wschodnim a zachodnim Berlinem w latach podziału miasta 1945-1990 – Checkpoint Charlie. Widzieliśmy także Katedrę Berlińską i słynny Alexanderplatz z wieżą telewizyjną.

Oprócz zwiedzania odbywaliśmy również nasze praktyki  zawodowe.  Pierwszy tydzień przeznaczony został na zapoznanie się ze stanowiskami pracy z drukarkami 3D oraz na ćwiczenia w ich stosowaniu.

W drugim tygodniu zostaliśmy podzieleni na trzy zespoły, których zadaniem było lutowanie, planowanie i projektowanie  prostych układów elektronicznych na płytkach drukowanych, montowanie gniazd i wtyczek jedno i trójfazowych oraz budowanie instalacji elektrycznych 3, 4 i 5 przewodowych zgodnie z podanym rysunkiem lub schematem. Ocenie podlegała estetyka wykonania, jakość i pewność połączeń oraz planowanie rozmieszczenia poszczególnych elementów i łączników instalacyjnych na tablicach szkoleniowych.

Praktyka zawodowa w ramach projektu „Staż za granicą paszportem do mojej przyszłości” była dla nas nowym i cennym doświadczeniem, podniosła nasze umiejętności komunikacyjne i wpłynęła znacząco nie tylko na nasz rozwój zawodowy i kulturowy, ale także na tolerancję i otwartość na świat.

Będąc z dala od rodzinnego domu, musieliśmy zmierzyć się z wieloma wyzwaniami. Nauczyliśmy się radzenia sobie w nowych, często trudnych sytuacjach, współpracy i pomocy w grupie, a także zarządzania swoim czasem i pieniędzmi.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

a)      dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;

b)      tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;

c)       utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;

d)      ….

f)       ….